FEKETE ZAJ Fesztivál 2010

 
 

2010.06.18.
KÉSZ A NAPI BONTÁS
Elkészült a napi bontás. Még kisebb változások lesznek benne és jön még egy-két banda, ezért nem írtunk pontos időrendet, de a sorrend kb. az lesz, ami felkerült most a programok menüpont alá.
ENGLISH INFO: lineup and daily schedule is now available, if you click the “program” button. It’s still subject to smaller changes and we’ll add a few more bands, but this is now a 95% menu.

2010.01.01.
FEKETE ZAJ 2010-BEN IS!
Elindult a jegyértékesítés és a szállásfoglalás az idei Fekete Zajra, a program menüpontban pedig nyilvánosságra hoztuk az első pár tuti fellépőt. Azon dolgozunk, hogy a tavalyinál is színvonalasabb és változatosabb műsort kapjatok. Idén is 50-nél több zenekar jön el Sástóra, köztük 8-10 külföldi csapaté és néhány igazán különleges hazai produkció.

A jegyeket és a szálláshelyeket pedig idén is a tavalyi áron értékesítjük.
Csatlakozzatok a Fekete Zaj Fesztiválhoz a Facebookon is, mert ott juthattok majd a leggyorsabban friss hírekhez!TAVALYI HÍREK (news from 2009):

ADOMÁNYGYŰJTÉS A FEKETE ZAJON


 Jótékonysági szervezetek munkáját is támogathatjátok: a fesztiválon székelyföldi árváknak szervezünk adománygyűjtést, a székelyföldi Wolter Alapítvánnyal és a tatabányai Peron Music Alapítvánnyal együttműködésben.


Közeledik a tanévkezdés, ezért elsősorban kreatív eszközökre, így például gyermekkönyvekre, tollakra, ceruzákra, festékekre, ecsetekre, fénymásolópapírra, füzetekre, társasjátékokra, fejlesztő játékokra, kézműves kellékekre (gyöngy, cérna, színes papír, olló, stb.) és gyermekpólókra van szüksége az udvarhelyszéki falvakban élő gyermekeknek – ezek beszerzésére álltak össze a fent felsorolt civil szervezetek.


A Wolter Alapítvány által működtetett árvaházak koncepciója azért különösen szimpatikus, mert nevelőszülőkkel családi házakban élő fiatalok a házakhoz tartozó gazdaságokban szakmákat tanulnak, így részben önfenntartóként tudnak gazdálkodni, másrészt a felnőttkor határára érve a tanult szakma egyfajta ugródeszkaként funkcionál az egyébként is nehéz indulásban.

Adományaitokat a fesztivál recepciójánál tudjátok leadni a pénztárosainknak.

A gyűjtés eredményéről a fesztivál után sajtóközleményt adunk ki.


   BEMUTATKOZÁS

Tudunk egy jó programot azoknak, akik el tudják magukat képzelni egy együtt éneklős-gitározós, tábortüzes nyári estén Justin Sullivannel, a New Model Army frontemberével. Van egy jó programunk azoknak is, akik szívesen esnének együtt eksztázisba Grandpierre Attilával és a VHK-val egy koncerten a Mátra közepén, az ország legmagasabban fekvő tavának partján. Nekik szól a Negative Art idén startoló nyári fesztiválja, a mátrafüredi Fekete Zaj augusztus 6-8. között… no meg persze azoknak, akik szeretik a friss levegőt, az alacsony árakat, a festőien szép környezetet, a live rpg-t, a paintballt és a jó zenét.


Mátrafüredtől nem messze, 536 méterrel a tengerszint felett található a Sástó, melynek partjára épült a Mátra kemping. A helyszín adottságai kiválóan megfelelnek a Negative Art elképzeléseinek: egy olyan nyári fesztivált szervezni, ahol a helyi adottságok valódi pluszt adhatnak a látogatóknak. A Mátra kempingben nem csak a szokásos ingyenes sátorozási lehetőség várja a fesztiválozni vágyókat, hanem a helyszínen található, kisebb-nagyobb faházakba és egy motelbe is be lehet költözni - persze csak ha nem hagyjuk az utolsó pillanatra a szállásjegy beszerzését.


A helyszínen két színpadon zajlanak majd a koncertek, ám a zene korántsem az egyetlen szórakozási, kikapcsolódási lehetőség lesz a Fekete Zajon, ugyanis amellett, hogy a kemping bejáratánál található Sástó meghitt csónakozására és horgászásra ad lehetőséget, a környékbeli erdők, települések (Mátrafüred, Mátraháza, Kékestető) is kirándulásra csábítják a látogatókat. A fesztivál területén paintball pálya lesz felállítva, s alig 50 métert kell haladnunk ahhoz, hogy a Sástói Kilátóból szemünk elé táruljon az érintetetlen természeti környezet… akik pedig mélyebben is bemerészkednek a rengetegbe, többek között az egykori mátraaljai várak romjait fedezhetik fel maguknak. A magasabb adrenalinszintre vágyókat várja a nyári bobpálya is.


A Fekete Zaj színes, számos különböző műfajt átölelő programjához hasonlót talán csak a korábbi Nightbreed fesztiválokon láthattunk - az olyan régi darkzenei legendák, mint a Land Of Charon, a Scivias, a Variola vagy a hazai Cure-tribute, a Pornography mellett szerepelnek a hazai metal élet legfrissebb és legnépszerűbb produkciói, így például az Isten Háta Mögött, a Harvester, az Aebsence vagy az Agregator. A kísérletezősebb vonalat erősíti a Pozvakowski, a Viative vagy a Dyas, a folkos vonalat pedig többek között a Moon and the Nightspirit és a Yava képviseli. A program konzekvenciáját talán csak úgy lehet megragadni, hogy itt lesz számos olyan zenekar, mely az egy évtizede megbízható minőséget szállító Negative Art stábja szerint jó zenét csinál.


S persze a headlinerek listája is magáért beszél: a Fekete Zaj lesz az egyetlen olyan nyári fesztivál, ahol koncertet ad a VHK. A Vágtázó Életerő néven visszatért zenekar a Pecsás koncert után kereste a lehetőséget egy esetleges nyári fellépésre, és Grandpierre Attiláék végül úgy döntöttek: mind a helyszín, mind a koncepció alapján a Fekete Zaj illik leginkább a világhírű zenekar által képviselt értékekhez - augusztus 7-én tehát a Fekete Zaj nagyszínpadán láthatjuk a zenekart. Justin Sullivannek, a New Model Army frontemberének is megtetszett a helyszín, így úgy döntött, augusztus 8-án ő is Mátrafüredre látogat, és ha már ott van, énekel is egy kicsit a nagyérdeműnek… a legfrissebb hír pedig az, hogy gitárosát, Dean White-ot is… ki tudja, micsoda tábortüzes-bográcsozós jammelés sül még ki ebből. A külföldi fellépők listáját gazdagítja még a szomszédos Romániából érkező Negura Bunget és a szlovákiai The Last Days Of Jesus is.


A fesztivál egyik külön előnye, hogy a vadregényes fekvés ellenére a megközelítés sem okoz problémát: közvetlen a helyszín mellett gépkocsi parkoló található, busszal pedig közvetlen menetrend szerinti járatok szállítanak minket a kemping bejáratához Budapestről, Kecskemétről, Szolnokról vagy éppen Szegedről.

INFO

FRISS HÍREK